Kérjük add meg a regisztráláskor használt email címed
email *

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
email *
jelszó *

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
email *
jelszó *
jelszó ismét *
név *
település *
nem kötelező adatok
postai cím
irányítószám
telefonszám (+36-...)

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
email
név *
település *
nem kötelező adatok
postai cím
irányítószám
telefonszám (+36-...)
Az alábbi két mezőt csak akkor töltsd ki, ha jelszót szeretnél módosítani
jelszó
jelszó ismét

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező

Alternative content

VADONLESŐ-Nyitóoldal
VADONLESŐ-Nyitóoldal
print

Tavaszi ürge-költő ünneppel indul hivatalosan az ürge éve!

2015-03-26

Példa nélküli széles összefogás körvonalazódik az év emlőse, az ürge megmentése érdekében. A szakemberek bíznak benne, hogy még időben kongatják a vészharangot „a szegény kis ürge” és a hozzá kapcsolódó élőhelyek, illetve annak értékes állat- és növényfajai megőrzésére. A tudományos élet, a gyakorlati természetvédelem, az uniós anyagi források, az előadó-művészet és nem utolsósorban a költészet tolla, eszközkészlete áll most Petőfi Sándor „fürge pajkos ürgé”-jének szolgálatába.

Az ürge (Spermophilus citellus) világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb ürgeállomány, úgy is mondhatjuk, hogy „ürge nagyhatalom” vagyunk. Ez a kiemelt státusz azonban óriási felelősséggel is jár, hiszen ha hazánkban nem tudjuk megóvni a fajt, akkor ezzel a teljes állomány is végveszélybe kerülhet. Ezek után nem meglepő, hogy 2012-ben az ürgét fokozottan védett fajjá minősítették hazánkban, melynek pénzben kifejezett értéke egyedenként 250 000 Ft.

A Földművelésügyi Minisztérium VADONLESŐ Programja a szakmai szervezetek támogatásával 2015. év emlősének jelölte az ürgét. Az év során várható több népszerűsítő, szemléletformáló, ismeretterjesztő rendezvény. Mivel Petőfi Sándor népszerű „Arany Lacinak” című verse óta nem született új ürgeköltemény, ezért megkerestünk számos kortárs költőt azzal, hogy gazdagítsák a magyar irodalmi palettát új, ürgéről szóló művekkel.

  • Március 27-én a Magyar Természettudományi Múzeumban egy verses, zenés „Tavaszi ürge-költő” ünnepség indítja a programsorozatot. Az ünnepséget megnyitja dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója és dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár úr.  Közreműködik Gryllus Vilmos, Galkó Balázs, Babiczky Tibor. A rendezvény meghívója letölthető innen.
  • Március végén országos ürgevers illusztrációs és esszéíró pályázat indul „Ürgefüttyök”  címmel két korosztályban gyerekek számára a nemzetipark-igazgatóságok gondozásában.
  • A Föld Napja (április 22.) hetén a tihanyi Levendula Házban hirdetjük meg az országos terepi ürgefelmérő programot, ahova már maguk az addigra téli álmukból felébredt ürgék is hivatalosak lesznek.
  • A Magyar Tudomány Napja (2015. november 3.) keretében tudományos ürge-konferenciát rendezünk a faj megőrzési lehetőségeiről, ökológiai szerepéről a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
  • A program zárásaként ünnepélyes „Ürge gála” lesz a Magyar Természettudományi Múzeumban november harmadik hetében, ahol az új ürgeversek, a gyerekek által írt, legjobban tartott „Ürgefüttyök” kerülnek színpadra Für Anikó, Rutkai Bori, Galkó Balázs, Kálloy Molnár Péter, Róka Szabolcs és Navratil Andrea tolmácsolásában.
  • A legszebb vers illusztrációkból készült festmények pedig novembertől országos vándorkiállításra indulnak.

voli

Tavaszváró

2015-02-26

Itt a február vége, ilyenkor már mindenki érzi a zsigereiben, hogy ki kell menni a szabadba, körül kell nézni, bele kell szippantani a tavaszt ígérő levegőbe.

Nem csak mi vagyunk már türelmetlenek, egyre hangosabbak a fekete rigók, és a cinkék is hangosabban fütyülik, hogy „nyitnikék”! Ha erdőben járunk, hallhatjuk, ahogy a harkályok szorgalmasan kopogtatnak, a zöld küllők pedig nagyokat nevetnek, és ha szerencsések vagyunk a fekete harkály trombitaszerű kiáltására is figyelmesek lehetünk. Most mindenki párt keresnek magának, ki-ki a maga módján.

A tavasz első napját már a virágok is feszülten várják. Elsőként bontja ki szirmait, a hazánkban csak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén található, fokozottan védett magyar kikerics (Colchicum hungaricum) fehér színű virágai. Ha valaki még emlékszik, ez a virág díszítette a 2 forintos érménket is. Aztán következik a védett téltemető (Eranthis hyemalis) a „galléros” sárga virágaival, amit akár Budapest belterületén is könnyen meg lehet figyelni. Gyertyános-tölgyesek, bükkösök és patak- és folyómenti ligeterdők mélyén a hóvirágok (Galanthus nivalis) is nyiladoznak, és azt hirdetik, hogy búcsút inthetünk a télnek. Ne feledjétek, hogy ha kirándulásaitok során hóvirággal találkoztok, utólag jelentsétek be a Vadonleső oldalon, vagy használjátok a Vadonleső mobil alkalmazást, hogy azonnal tudjatok adatot és fotót küldeni! A kiskertetekben nyíló nemesített hóvirágról azonban kérlek, ne küldj adatot.

Az erdő fái még sokáig lombtalanok, az aljnövényzet élvezheti a teljes napfürdőt. Ezt használja ki még további számos növényünk is, így például a tavaszi tőzike (Leucojum vernum), a csillagvirágok (Scilla spp.), a kakasmandikó (Erythronium dens-canis), a májvirág (Hepatica nobilis), a tyúktaréj fajok (Gagea spp.), a farkasbororszlán (Daphne mezereum), és a keltikék (Corydalis spp.). Ha látjuk ezeket a növényeket, ne szedjük le, legtöbbjük védett növényünk és legtöbbször védett területen pillanthatjuk meg ezeket a gyönyörű növényeket.

A mészköves oldalakon a sombokrok fognak először virágozni, gyepekben megjelenik a tavaszi kankalin (Primula veris), a sáfrányok (Crocus spp.) és a fürtös gyöngyike (Muscari racemosum), majd a napsárga virágú tavaszi hérics (Adonis vernalis), és a „bundás”, lila virágú leánykökörcsin (Pulsatilla grandis).  Ne feledjétek ez utóbbi kettő is Vadonleső-faj!

Akkor hát készítsd a bakancsod, vár rád a természet és a kalandos vadonlesés!

Bata Kinga

Titokzatos sün történetek - letölthető könyv!

2015-02-11

Szabadon letölthetőek azok a könyvek, melyek a "Titokzatos sün történetek" címmel 2014. évben meghirdetett mese- és képregényíró gyermekpályázat győztes műveit tartalmazzák! A rendkívül ötletgazdag, színes, izgalmas történeteket mindenkinak jó szívvel ajánljuk! A letöltési cím: http://www.termeszetvedelem.hu/titokzatos-sun-tortenetek

voli

Elindult országjáró körútjára a sün-képregények kiállítása

2015-02-06

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjában, Őriszentpéteren kezdte meg országjáró körútját az a vándorkiállítás, melyet a "Titokzatos sün történetek" képregényíró pályázatának nyertes műveiből állítottunk össze. A kiállított művek eddig a Magyar Természettudományi Múzeumban voltak kiállítva több, mint két hónapon át. A tíz képregényből álló kiállítás minden nemzetipark-igazgatóságunk valamely bemutatóhelyét végigjárva, mindenütt egy-egy hónapig látható majd az év során.

voli

2015-ben az „év emlőse” az ürge!

2015-01-22

A VADONLESŐ Program, a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2015-ben másod ízben hirdeti meg az „év emlőse” rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok jobb megismerését és hatékonyabb védelmét.

Az „év emlőse” program második faja az ürge (Spermophilus citellus) lett. Miért esett a választásunk éppen Petőfi Sándor „fürge ürgé”-jére?

Az ürge a 2009-ben indult VADONLESŐ internetes természetvédelmi program (www.vadonleso.hu) megfigyelésre kiválasztott fajai közül az egyetlen, mely fokozottan védett.

Amire méltán büszkék lehetünk: Magyarország „ürge nagyhatalom”! Az ürge Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős, tőlünk nyugatabbra valamint északabbra már csak töredék-, vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatóak. Európai szinten ránk hárul az a természetvédelmi feladat, hogy az ürge populációk fennmaradását hosszú távon is biztosítsuk.

Az ürge fennmaradt élőhelyein igényli a rendszeres legeltetést vagy kaszálást, mivel ha a területük becserjésedik, beerdősödik, vagy egyszerűen túl magasra nő a fű, akkor az állatok előbb-utóbb eltűnnek onnan. Ennek oka a rá vadászó ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink (elsősorban a kerecsensólyom és a parlagi sas) vadásztechnikája, mely elől csak akkor menekülhet, ha már messziről észreveszi az ürge a ragadozó közeledtét. Ehhez pedig igazán jó kilátás, rövid fű kell!

Az év emlőse rendezvénysorozatunk keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a különösen értékes emlősünkre iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó, elterjedésüket részletesebben felderítő programokat is indítunk országszerte. A legelők, kaszálók és füves repülőterek (mely utóbbiak gyakran jelentős ürgeállományt rejtenek) ürgebarát kezelésének elerjesztésével biztonságosabb fennmaradásukat szorgalmazzuk.

De terveink között szerepel, hogy kortárs költőink felkérésével a magyar irodalom új „ürge versekkel” gazdagodjon, lesz gyerekek számára rajz- valamint „Ürgefütty” címen meghirdetett glosszaíró verseny is. A tavalyihoz hasonlóan az éves programsorozatot novemberben újra egy gálaműsorral zárjuk, amelyen Gryllus Vilmos mellett számos neves előadóművész, zenész fellépése is várható.

Az „év emlőse az ürge” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói pedig a Földművelésügyi Minisztérium mellett a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A programmal kapcsolatos további információk a www.vadonleso.hu honlapon és a VADONLESŐ facebook oldalon (https://www.facebook.com/vadonleso) és facebook csoportban (https://www.facebook.com/groups/vadonleso/) érhetők el.

voli

2015-ben az év kétéltűfaja a dunai tarajosgőte!

2015-01-22

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a dunai tarajosgőtét (Triturus dobrogicus) választotta 2015. év kiemelt fajának. Ez a védett és Natura2000 jelölő-faj hazánk egyik leggyakoribb gőtefaja, elsősorban síkvidékeink állandó vizeinek lakója. A faj európai elterjedésének nagyjából 40%-a hazánkban található, így a faj megőrzésében kiemelt szerepünk van. A fajjal kapcsolatos észleléseket, a társ-honlapunkon,  az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára lehet feltölteni. De lesznek majd a fajhoz kapcsolódó programok (kirándulás, ismeretterjesztő előadások, rajzverseny), melyeket az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján illetve annak Facebook-oldalán is megtalálhatóak lesznek.

Bakó Botond

„Titokzatos sün történetek” gálaműsor a Magyar Természettudomány Múzeumban

2014-11-28

Méltóképpen zárult november 25-én a VADONLESŐ PROGRAM által kezdeményezett „Az év emlőse a keleti sün” rendezvénysorozat. A Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnoka 11 órára már megtelt az ország minden részéből érkezett gyerekekkel és kísérőikkel, a nemzetipark- igazgatóságok környezeti neveléssel foglakozó munkatársaival, múzeumpedagógusokkal és előadóművészekkel.  Az országos szinten meghirdetett "Titokzatos Süntörténetek" című képregény- és mesepályázatának gálaműsora vette kezdetét. Az ország tíz nemzetipark-igazgatóságára érkezett pályaműveket helyben bírálták és értékelték a zsűrik, a gálaműsorra pedig legjobbnak ítélt képregények és mesék és alkotóik érkeztek.  A rangos eseményen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, házigazdaként a múzeum főigazgatója, dr. Korsós Zoltán, valamint dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte a résztvevőket.  Itt a múzeumban már nem versenyeztek egymással az egyes mesék, hanem fantáziadús alkotóiknak az az öröm juthatott, hogy saját műveiket hallgathatták meg neves előadóművészek tolmácsolásában. Izgalomban nem is volt hiány, a közönség hol ámuldozva hallgatta, hol pedig hangosan nevetve élvezte az előadást. Navratil Andrea népdalénekesnő, Váczi Eszter jazzénekesnő, Galkó Balász színművész vagy Róka Szabolcs mesemondó tolmácsolásában, gyakran népzenei kísérettel keltek életre a mesék sünhősei, lenyűgözve mindenkit, aki részese lehetett ennek az előadásnak. Váczi Dániel neves jazz zenész pedig különféle hangokkal, jazz futamokkal festett díszletet a történetek köré.  A legjobbnak ítélt képregényekből készült kiállítás pedig egy hónapon át a múzeum Jávorka Sándor termében tekinthető meg, majd országos körútra indul és minden nemzetipark-igazgatóságon néhány hetet tölt el, hogy minél több sün- és természetbarát megtekinthesse a megdöbbentően sokféle, rendkívül ötletes alkotást.

voli

„Vadonlessetek „mobillal!

2014-10-06

Mobiltelefonon is működik a Vadonleső!

A Vadonleső fajok megfigyelési adatait mobiltelefonon is lehet, rögzíteni, sőt…!

Ez a mobilalkalmazás, a jelenleg legelterjedtebb okos-telefonos operációs rendszer, az Android alatt működik és lehetővé teszi, hogy egy vadonlesős faj megpillantásakor azonnal bejelenthető legyen az adat. Ráadásul sokkal gyorsabb az adatlap kitöltése, hiszen a rendszer automatikusan kitölti a koordinátákat és az időpontot, valamint előre betáplálhatóak a saját személyes adataink is. Ha nincs térerő a telefonon az adatokat eltárolja a rendszer és a térerő megjelenésével automatikusan elküldi azokat.
Az alkalmazás az androidos telefonokon elérhető a Google Playről vagy a letöltéséhez látogassatok el az alkalmazás oldalára:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.attux.vadonleso

Szóval jártatokban, keltetekben „Vadonlessetek „mobillal!

Bakó Botond

FONTOS

2012-09-28

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy amikor kitöltitek az adatlapot, a személyes adataitoknál egy élő e-mail címet adjatok meg! Ugyanis minden egyes adat minőségellenőrzésen, úgynevezett validálási folyamatosan megy keresztül és csak azután kerül bele egy nagyobb adatbázisba. Az ellenőrzés során, ha az e-mail cím nem használható, az adat is használhatatlan lesz és idővel törlésre kerül. Az e-mail címre csupán azért van szükségünk, hogy amennyiben az adat ellenőrzése kapcsán probléma merülne fel el tudjuk érni a bejelentőt egy-egy tisztázó kérdés erejéig, tehát nem küldünk hírlevelet és nem adjuk át az adataitokat másnak. pl.: a semmi@sem.hu már ránézésre sem egy élő e-mail cím, sajnos ellenőrzés után sem bizonyult annak.
Kérem, aki nem adott meg létező e-mail címet, de szeretne, küldje el a pont sorszámát a Vadonleso@vm.gov.hu központi e-mail címre és megpróbáljuk először kijavítani a személyes adatait, nem szükséges újra betölteni az adatot. Köszönjük szépen előre is!

Bata Kinga

Regisztrációval gyorsabb

2012-09-28

Már működik a Vadonlesőn a regisztráció, ami megkönnyíti az adatbetöltést, hiszen a személyes adataitokat csak egyszer kell kitölteni és később automatikusan kitölti a rendszer. Továbbá a regisztrált felhasználó fotókat is feltölthet.
Később majd elérhető lesz számotokra  a saját profil oldalatok, ahol könnyebben megnézhetitek az eddigi bejelentéseiteket.
Regisztráljatok bátran!

Bata Kinga

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

2011-11-16

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd meg Te is velünk a fényképeidet, videóidat, meséld el mindenkinek az élményeidet!
https://www.facebook.com/groups/vadonleso/

Bata Kinga

VADONLESŐ FAJLISTA
keleti sün
közönséges mókus
közönséges ürge
közönséges vakond
foltos szalamandra
zöld levelibéka
mocsári teknős
imádkozó sáska
nagy szarvasbogár
csíkos medvelepke
farkasalmalepke
fehér tündérrózsa
hóvirág
leánykökörcsin
szúrós csodabogyó
tavaszi hérics