Bejelentkezés
email *
jelszó *

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
Regisztráció
email *
jelszó *
jelszó ismét *
név *
település *
nem kötelező adatok
születési év
postai cím
irányítószám
telefonszám (+36-...)

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
VADONLESŐ-Logo
VADONLESŐ-Nyitóoldal
VADONLESŐ-Nyitóoldal
print

Ma van a "Titokzatos sün-történetek" mese- és képregényíró pályázat beadási határideje! Vagy mégsem?

2014-09-15

Habár az esős idő nemcsak minket, hanem gyakran a sünöket is elkedvetlenítik és ritkábban bújnak elő vackukból, de ne felejtsétek, hogy ma van a sün mese- és képregényíró országos verseny elküldési határideje! Azonban aki még nem írta, rajzolta, küldte el a nemzetipark-igazgatóságokra a pályamunkáját, ne szomorkodjon, mert meghosszabbítottuk a leadási határidőt. Ennek értelmében a sünös pályaműveket a működési terület szerinti nemzetipark-igazgatóságokra legkésőbb 2014. szeptember 26-ig adjátok postára, vagy elektronikusan küldjétek el. Érdeklődjetek a területileg hozzátok tartozó nemzetipark-igazgatóságoknál (www.magyarnemzetiparkok.hu)
A részletes pályázati kiírás: http://www.vadonleso.hu/aktualis/hirek/

voli

Tehetségnap a XIII. kerületi Számítástechnikai Általános Iskolában

2014-06-04

Van a XIII. kerületben egy iskola, ahova a gyerekek szeretnek járni, mert itt a tanárok tudják, hogy minden kisgyermek tehetséges valamiben.

A Számítástechnikai Általános Iskolában idén harmadszorra rendezték meg a Tehetségnapját. Ez a nap nem csak azért különleges diákok, tanárok és szülők számára, mert együtt ünneplik meg az egész évben elért eredményeket, hanem mert egész nap izgalmas versenyek, logikai játékok, csapat sportok, táncház várja őket. Az alsó tagozatosok számára környezetismereti vetélkedőt rendeztek, ahol izgalmas, érdekes feladatok várták a gyerekeket. Volt kirakós, memória, lábnyom felismerés, állatokról szóló közmondások, totó.

A gyerekek feladata volt, hogy erre a napra készítsenek az év állatairól egy rajzot vagy festményt illetve egy kisplasztikát. A kicsik élénk érdeklődéssel kutattak, böngésztek az interneten és az iskola könyvtárában, hogy minél több információt gyűjtsenek be ezekről az állatokról.  Nagyon izgalmas, kreatív munkák készültek, amiből aztán kiállítást rendeztek. A legnépszerűbb állatnak a mocsári teknős bizonyult, dobogós helyen végzett a keleti sün is, de volt olyan osztály, amelyik a túzokot szavazta meg legszebb állatnak.

A tanárok ebben az iskolában nagyon fontosnak tartja, hogy a gyermekeket megtanítsák a természet szeretetére, védelmére. Ennek érdekében szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek ki az iskola területén, amit a diákok használnak is. Rendszeresen részt vesznek kerülettakarítási rendezvényeken, környezetvédelmi programokon. Az iskola, évek óta madárbarát intézmény. Minden évben nagy lelkesedéssel etetik a madarakat és készítik az új etetőket. Nagy öröm számukra, ha látják beköltözni egy új cinke családot az odújukba és hatalmas izgalommal várják a fiókák kiröpülését.

Reméljük, hogy a jövőben is szoros kapcsolatban maradnak a természettel, az állatok szeretete és védelme pedig megmarad az életükben

voli

Magyar Nemzeti Parkok Hete 2014 „Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban”

2014-06-04

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2014 rendezvény keretében június 13-22. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket.

A rendezvény nyitóhétvégéjének június 13-15-én a Tata város és környéke ad otthont. Az idei rendezvény szervezője a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Tata Város Önkormányzata és a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület.
13-án, pénteken szakmai konferenciára kerül sor partnerség az ökoturizmusban témában. 14-15-én, szombaton és vasárnap a tatai Angolparkban „zöld forgatag” vár minden érdeklődőt. Bemutatkoznak a Magyar Nemzeti Parkok és a hazai natúrparkok, megkóstolhatjuk a különleges nemzeti parki védjegyes termékeket, bekapcsolódhatunk a hagyományőrző kézművesek munkájába, szép és hasznos ajándékokat nyerhetünk a természetismereti játékokon. A Vadonleső Program pedig egy önálló standon várja a lelkes természetbarátokat, érdeklődőket. Kiegészítő programként ingyenes szakvezetéses túrákon vehet részt mindenki a város természetvédelmi oltalom alatt álló területein. A madárleső kiránduláson a tatai Öreg-tó közismerten gazdag madárvilágával ismerkedhetünk. Ezen kívül több turnusban indulhatunk biciklivel a tavat megkerülni, melynek célja az aktív szabadidő eltöltés mellett, a tóparti állat- és növényfajok megfigyelése, megismerése. Vezetett túrák fogják bemutatni az épített és táji örökséget is, így például hallhatunk előadást a vízimalmok történetéről.
A Tatai Sokadalom népművészeti fesztivál keretében kicsiknek és nagyoknak szóló koncertek, néptáncbemutatók is színesítik a programot.
A folytatásban, június 16–22. között valamennyi nemzeti parkunkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat földön, vízen és levegőben, ingyenesen vagy kedvezményes áron.

Mi ott leszünk, gyertek ti is!

Bata Kinga

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

2014-04-29

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság

 a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve,

2014. A KELETI SÜN ÉVE

alkalmából

„Titokzatos sün-történetek”

címmel mese- és képregényíró pályázatot hirdet.

A keleti sün, hazánk egyetlen őshonos sünfaja, Magyarország majd minden táján és településén előfordul. Ott vannak, de mégis oly keveset tudunk az életükről. Télen elbújnak, és téli álmot alszanak, tavasztól őszig az éj leple alatt vadászgatnak, portyáznak, mindenféle pajort, csigát, gilisztát összeesznek. Néha-néha, többnyire csak alkonyatkor vagy éjszaka kerülhetnek a szemünk elé. Ezt írják legalábbis a tudományos ismeretterjesztő könyvek. A színes fantáziával megáldott gyerekek azonban tudják, hogy ez csak a dolgok egyik oldala. Mit is csinálnak a sünök valójában? Hol töltik idejük nagy részét? Kivel találkoznak, hogyan „beszélgetnek”, udvarolnak, vagy épp perlekednek? Mi fontos nekik és mi nem? Hogyan látják a világot és hogyan minket, embereket? Mit szeretnek és mitől félnek? Esetleg milyen titokzatos, tündéri vagy boszorkányos dolgokban vesznek részt, mi történik velük? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához azonban a tudomány már nem elég. Itt ennél sokkal többre van szükség! Szeretettel várunk tehát olyan meséket, képregényeket, melyekben megjelenik akár főszerepben, akár csak mellékszereplőként mindannyiunk kedves kis mozgó tűpárnája, 2014. Év Emlősének választott keleti sünje.

Pályázati kategóriák

A)    Meseíró pályázat

 • 6-11 éves korig
 • Maximum 5 gépelt oldal, vagy 10 olvashatóan kézzel írt A/4-es oldal
 • Rajzokkal, festményekkel illusztrált, vagy illusztráció nélküli
 • Elektronikusan, vagy postai úton beküldve

B)     Képregényíró pályázat

 • 12-17 éves korig
 • Maximum 5 A/4-es oldal, 30 „képregénykocka”
 • Színes, vagy fekete-fehér
 • Jól olvasható, kézzel, vagy géppel írt szövegdobozokkal
 • Elektronikusan, vagy postai úton készített és beküldött


Pályázati jelentkezés:

Az egyéni pályamunkák benyújthatók 2014. szeptember 15‑ig a területileg érintett nemzeti park igazgatósághoz. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „Titokzatos sün-történetek”. Az igazgatóságok címei elérhetőek a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon is.

Minden pályázó egyetlen, eddig nyomtatásban meg nem jelent pályaművel pályázhat.

A pályaművekhez kérjük csatolni:

 • név,
 • kor/osztály,
 • felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
 • pályázó postacíme, telefonszáma, email címe és a
 • kategória, amelyben nevez.

Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.

A pályázattal kapcsolatban további információk megtalálhatók a területileg érintett nemzeti park igazgatóság saját honlapján, valamint a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvdelem.hu honlapján.

A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2014. szeptember 15.

Az alkotásokat pályázatonként és korosztályonként értékeljük és jutalmazzuk.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2014. október 4-én, az Állatok Világnapján kerül sor a a területileg érintett nemzeti park igazgatóságon.

A legjobb alkotások 2014 novemberében egy országos gálaműsor keretében, neves művészek előadásában kerülnek bemutatásra, valamint megjelentetjük a www.vadonleso.hu  weboldalon is.

A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és a rajz esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez.

A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!

 

Bakó Botond

Alvó sün-lesen…

2014-03-06

A mi éghajlati övezetünkben élő keleti sünök az táplálékszegény téli hónapokban valódi téli hibernációba süllyednek. Ez azt jelenti, hogy a téli álom alatt a szívverésük 180 dobbanás/percről akár 8 dobbanás /percre csökken, légzésük pedig a percenkénti 40-50-ről 3-4-re csökken. Bár teljesen nem hűlnek ki, de testhőmérsékletük 36 C0-ról 5 C0-ra esik vissza. Ebben az állapotban, az enyhébb időszakokban ugyan fel-felébredve majd vissza hibernálódva, mintegy öt hónapon keresztül alszanak téli álmot sünjeink. Ez idő alatt testsúlyuk akár 30%-át is felemésztik, mire március elején beköszönt a tavaszi ébredésük. A időjárás enyhülésével, március elején, mire a napi hőmérséklet maximum eléri 15-18 C0 –ot, álmosan és lassan élénkülve kászálódnak elő téli vackukból, ami legtöbbször fatörzsek, farakások alatt húzódott. Nagyon fontos ilyenkor, hogy mihamarabb vizet (tegyünk ki tálkába vizet számukra) és táplálékot találjanak. Ne lepődjünk meg, esti etetéskor a kutya vagy a macska tálja körül egy csámcsogó sün is felbukkan ilyenkor. Vigyázzunk azonban, a sünök laktózérzékenyek, tehát a tehéntejtől komoly bélbántalmakat kaphatnak, ne adjunk nekik tejtermékeket!

Bakó Botond

Márciustól "VadonleSÜNk"!

2014-03-03

2014-ben az év emlőse a keleti sün

A VADONLESŐ Program, a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2014-ben első ízben hirdeti meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot,, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, ezzel elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét.

Az Év Emlőse program első faja a keleti sün (Erinaceus roumanicus). De miért pont a sün?

A 2009-ben indult VADONLESŐ internetes természetvédelmi program (www.vadonleso.hu) egyik megfigyelésre kiválasztott faja, a védett keleti sün, amely hazánk egyetlen őshonos sünfaja. A sün az elmúlt évek legnépszerűbb „Vadonlesős” állatává vált, hiszen a honlap látogatói, a lelkes „Vadonlesők”, eddig már több mint 1700 megfigyelési adattal gazdagították Magyarország „sün-térképét”. Sajnos a beküldött adatok több mint a fele azonban elgázolt példányokról érkezett! Az adatok kiértékelése, valamint hazai és nemzetközi példák is arra hívják fel a figyelmet, hogy főleg a tavaszi, udvarlási időszakban és nyár végén, mikor a fiatalok kirajzanak, tömegesen esnek a közúti forgalom áldozatául ezek a különleges kisemlősök. Az Év Emlőse rendezvénysorozat keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a védett és különleges kisemlősfajunkra iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó elterjedésüket részletesebben nyomon követő programokat is indítunk országszerte. A „Sünbarát kert” kezdeményezéssel a lakott területeken, kiskertekben való biztonságosabb megtelepedésüket, a regionális és országos mese- és képregényíró versennyel pedig népszerűsítésüket, a környezeti nevelésbe való bevonásukat is tervezzük elősegíteni. Az „Év Emlőse a keleti sün” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium mellett, a nemzeti park igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, annak Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Magyar Emlőstani Társaság.

A VadonleSÜNkkel kapcsolatos aktuális információkért látogasson el rendszeresen a honlapunkra, a VADONLESŐ facebook oldalára (https://www.facebook.com/vadonleso) valamint a facebook csoportba (https://www.facebook.com/groups/vadonleso/).

Jó sündörgést! 

Koczka Krisztina

Első alkalommal ünnepeljük a Vadvilág Világnapját

2014-03-03

Első alkalommal ünnepeljük a Vadvilág Világnapját

Az ENSZ Közgyűlése tavaly döntött arról, hogy március 3-át, mely 2013-ban a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) elfogadásának 40. születésnapja volt, a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja.

A Vadvilág Világnapja alkalmából a Vidékfejlesztési Minisztérium a WWF Magyarországgal karöltve közös játékra, a CITES-kvízre invitál mindenkit – hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokszínűségére és azokra a veszélyekre, melyek miatt fennmaradásuk a jövő nemzedékek számára kérdéses.  A CITES-kvíz a  http://www.cites.hu/palyazat.html linken érhető el. A 2014. március 16. éjfélig beérkezett válaszok beküldői között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

Koczka Krisztina

Még tart „Az év lepkéje” szavazás

2014-03-01

Idén első alkalommal a hazai lepkészek is szavazást indítottak „Az év lepkéje” címmel.

A kezdeményezés szervezője a Szalkay József Lepkészeti Egyesület és a szavazófelület, ahol a „jelöltek”-re voksolni lehet, itt érhető el: http://www.lepidoptera.fw.hu/

A cél nem kevesebb, mint az, hogy a rovaroknak ez a látványos, bonyolult életmenetű és sokak számára mégis kevéssé ismert csoportja nagyobb figyelmet kapjon. Reményeik szerint a szavazással és a hozzá kapcsolódó későbbi rendezvényekkel hozzájárulhatnak a fajcsoport

népszerűségének növeléséhez és a természetvédelmi jelentőségük megismertetéséhez.

Összesen 6 jelölt közül lehet választani: gyászlepke (Nymphalis antiopa), kis rókalepke (Nymphalis urticae), atalanta lepke (Vanessa atalanta), vörös rókalepke (Nymphalis xanthomelas), csíkos boglárka (Polyommatus damon), amelyek mind nappali lepkefajok, és az elsőre kicsit furcsán hangzó nagy szikibagoly (Gortyna borelii), amely az egyetlen éjjeli lepkefaj köztük.

A fajokról bővebb leírás a www.macrolepidoptera.hu oldalon érhető el.

Biztatunk minden érdeklődőt, természetjárót és „Vadonlesőt”, hogy kedve szerint tegye le voksát akár a faj szépsége, különlegessége vagy természetvédelmi jelentősége alapján valamely lepkefaj mellett, mielőtt a jelöltek egy része szárnyra kel, ebben a szép tavaszi időben!

Vozár Ágnes

Az “Év vadvirága” 2014-ben a szibériai nőszirom

2014-02-21

Az Év vadvirága kezdeményezés 2011-ben indult, tehát 4. alkalommal szavazhattunk, melyik faj nyerje el az adott évben ezt a kiemelt szerepet.

A szibériai nőszirom (Iris sibirica) már a dekorativitása miatt is kiérdemelhetné a megkülönböztetett figyelmet, ugyanis a virágszedés, kiásás, kertbe telepítés is hozzájárulhatott egyes állományainak visszaszorulásához és ahhoz, hogy most már a potenciálisan veszélyeztetett, Vörös Listán szereplő, hazánkban is védett vadvirágok közé tartozik.

Azonban talán még fontosabb felhívni a figyelmet az élőhelyére, ugyanis lápos, mocsaras, időszakosan általában kiszáradó termőhelyeken él, az üde hegyi kaszálóktól az alföldi láprétekig ma még hazánkban szórványosan megtalálható. Az ilyen úgynevezett vizes, időszakosan kiszáradó élőhelyek számos egyéb igen értékes, ritka növénynek (pl.: kornistárnics, zergeboglár, kockás liliom és számos orchidea faj) és állatnak (pl.: vérfűhangyaboglárka) adnak otthont. Ezeket az élőhelyeket elsősorban a szárazodás, élőhelyeinek elgyomosodása, becserjésedése, megszűnése illetve az inváziós fajok térhódítása veszélyezteti.

A szibériai nőszirom termőhelyét májusban, júniusban érdemes felkeresni, amikor megcsodálhatjuk gyönyörű ibolyáskék, fehér cirmos virágait. Viszonylag könnyen elkülöníthető más nősziromfajoktól, hiszen a hazai vadon termő íriszfajok közül a legkeskenyebb levelű, a virágos hajtásoknál rendszerint jóval rövidebb levelekkel rendelkezik és nem tartozik az ún. szakállas nőszirmok közé, azaz a külső leplek (virágszirmot az egyszikűeknél lepelnek nevezzük) nem viselnek elálló, szőrszerű képleteket.

További érdekességeket olvashatsz még a fajról az Év vadvirága honlapján, Farkas Sándor tollából (http://evvadviraga.hu/) valamint, a szervezők szívesen várják az elterjedési adatokat is.

Bata Kinga

Ébred a természet!

2014-02-20

Itt a február vége, ki ne érezné már ilyenkor zsigereiben, hogy ki kell menni a szabadba, körül kell nézni, bele kell szippantani a tavaszt ígérő levegőbe. Nem csak mi vagyunk már türelmetlenek. Egyre hangosabbak a fekete rigók, a cinkék is más strófát fújnak, a harkályok szorgalmasabban kopogtatnak, a zöld küllők pedig nagyokat nevetnek a világba. Ha időskorú, szép erdőben járunk, a fekete harkály trombitaszerű kiáltására is figyelmesek lehetünk. Párt keresnek maguknak a madarak, ki-ki a maga módján.

Az enyhe télnek köszönhetően igazán korán kelő volt idén több tavaszi növényünk, ezért sok helyen lemaradtunk már a hóvirág és a téltemető szirombontásáról is. Lassan feltünedeznek a sárga színek: mészköves oldalakon a sombokrok fognak először virágozni, gyepekben a tavaszi hérics, majd lilával a leánykökörcsin.  Ez utóbbi kettő Vadonleső-faj, készüljetek!

Az erdő fái még sokáig lombtalanok, az aljnövényzet élvezheti a teljes napfürdőt. Ezt használja ki a kora tavasszal virágzó tavaszi kankalin, farkasboroszlán, májvirág, kakasmandikó, tavaszi tőzike, sárga tyúktaréj és például a csillagvirágok is. Óvjuk őket, legtöbbjük védett növényünk!

Geng Imola

Az év hüllője, a mocsári teknős

2014-02-20

2014-ben a Magyar Madártani Egyesület, Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, a Vadonlesőben is szereplő, mocsári teknőst választotta az év hüllőjének.
(http://khvsz.mme.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=266%3Aujevi-koeszoent&catid=41%3Aegyesuleti-hirek&lang=hu)

A mocsári teknős az egyetlen őshonos teknősfajunk. A teknősök között őfordul elő a legészakabbra, elterjedési területe igen nagy.

Hazánkban főként tavakban, vagy kisebb, lassú áramlású holtágakban él, de akár növényzettel sűrűn benőtt erdei tavak mellett is találkozhatunk vele. Ha szerencsénk van, megfigyelhetjük, amint a vízből kiálló fatönkökön, köveken csoportosan napoznak, közeledtünkre pedig hangos csobbanással bújnak a víz alá.

A táplálékukat elsősorban a vízben szerzik meg és nem válogatósak. Ügyesen vadásznak a vízi rovarokra, puhatestűekre, és mivel jó úszók, gyakran kisebb halakat, gőtéket, és békákat is zsákmányolnak. Ha eléjük kerül, a dögöt sem vetik meg. A zsákmányukat éles csőrkáváik és erős, karmos lábaik segítségével aprítják fel.

Késő ősszel húzódnak el telelni az iszapba vagy a part menti fövenybe. A téli álomból az időjárástól függően március végén, április elején ébrednek fel. A nőstények június elején rakják le a fürjtojás méretű, puha héjú tojásaikat a homokos parton ásott, 8–10 centiméter mély gödrökbe. A tojásokat a nap melege költi ki. A fiatalok szeptember elején, vagy ha túl hűvös a nyár, csak a következő tavasszal kelnek ki.

A középkorban még gyakori fogás volt a lápi emberek asztalán a "teknőc leves", mi azonban inkább védjük ezeket a kis a páncélos lovagokat.

Sajnos a teknősök megfogyatkozása mindenütt észlelhető, amely számos okra vezethető vissza. Az élőhelyeik fogyatkoznak, eltűnnek, és többek közt az idegenhonos hal- és hüllőfajok betelepítése, a begyűjtés és a talajszennyezés is veszélyezteti állományaikat.    

A mocsári teknős hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Nemsokára itt a tavasz, hamarosan ébrednek a teknősök is. Vadonlesésre fel!

Ha találkoztok idén mocsári teknőssel, ne felejtsétek a Vadonleső honlapjára (http://www.vadonleso.hu/fajok/keteltuek/mocsari_teknos/) vagy a Kétéltű-hüllő térképezés honlapjára (http://herpterkep.mme.hu/hullo.php?id=39) feltölteni az előfordulás adatát!

Koczka Krisztina

Védett állatok, védett növények – módosult a miniszteri rendelet

2012-10-04

2012. október 1-i hatállyal módosult a Magyarországon védett és fokozottan védett fajok körét meghatározó korábbi (13/2001) miniszteri rendelet.
A módosítás egyik fő pillérét a védelemben részesülő fajok listájának az uniós természetvédelmi irányelveknek való teljes körű megfeleltetése, valamint a fajok aktuális veszélyeztetettségi helyzete és az új rendszertani és tudományos eredmények alapján történő felülvizsgálata adta. A menyét, mint a mezőgazdaság szempontjából is fontos pocok- és egérpusztító, szintén kiérdemelte a védetté nyilvánítást. De mostantól jogi oltalom alá került az erőszegélyi vegetációk ritka kisemlősfaja, a törpeegér is. Kiemelt veszélyeztettsége, sérülékenysége és kis létszámú, általában egymástól szegregált populációi megóvása érdekében fokozott védett státuszba került többek között az alpesi gőte, az erdei pele és a Vadonleső programban közkedvelt ürge is.
A rendelet emellett védelmet biztosít azoknak a gerinctelen állatoknak, amelyeket nagyban fenyeget az illegális kereskedelem. A módosítás kiterjedt a védelemben részesülő fajok listájának az uniós természetvédelmi irányelveknek való teljes körű megfeleltetésére, valamint a fajok aktuális veszélyeztetettségi helyzetére és az új rendszertani és tudományos eredmények alapján történő felülvizsgálatára is.
A fajok természetvédelmi értékének (azaz pénzben kifejezett értékének) felülvizsgálata is szükségessé vált, mivel társadalmi értékjelző szerepük erősen meggyengült, és nem volt elég erős a szabálysértések esetében a gyűjtéssel/károkozással okozott tevékenység kapcsán a visszatartó erejük sem.
Kiemelendő újdonság, hogy védelemben részesülnek egyes, a biológiai növényvédelemben, ökológiai, illetve biogazdálkodásban fontos állatcsoport képviselői (pl. hangyalesők, csőrös rovarok, futóbogarak) is.
A védelemben részesülő fajokat tartalmazó mellékletek szerkezetükben is megújultak, a fokozottan védett és védett fajok – rendszertani sorrendet követve – együttesen kerültek feltüntetésre, amely alapján könnyen áttekinthető, hogy egy adott csoporton belül mely fajok és milyen szintű védelmet élveznek.
A 100/2012 (IX. 28.) VM számú rendeletmódosítása a Magyar Közlöny 2012. évi 128. számában jelent meg, mely letölthető a  www.magyarkozlony.hu oldalról.

voli

FONTOS

2012-09-28

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy amikor kitöltitek az adatlapot, a személyes adataitoknál egy élő e-mail címet adjatok meg! Ugyanis minden egyes adat minőségellenőrzésen, úgynevezett validálási folyamatosan megy keresztül és csak azután kerül bele egy nagyobb adatbázisba. Az ellenőrzés során, ha az e-mail cím nem használható, az adat is használhatatlan lesz és idővel törlésre kerül. Az e-mail címre csupán azért van szükségünk, hogy amennyiben az adat ellenőrzése kapcsán probléma merülne fel el tudjuk érni a bejelentőt egy-egy tisztázó kérdés erejéig, tehát nem küldünk hírlevelet és nem adjuk át az adataitokat másnak. pl.: a semmi@sem.hu már ránézésre sem egy élő e-mail cím, sajnos ellenőrzés után sem bizonyult annak.
Kérem, aki nem adott meg létező e-mail címet, de szeretne, küldje el a pont sorszámát a Vadonleso@vm.gov.hu központi e-mail címre és megpróbáljuk először kijavítani a személyes adatait, nem szükséges újra betölteni az adatot. Köszönjük szépen előre is!

Bata Kinga

Regisztrációval gyorsabb

2012-09-28

Már működik a Vadonlesőn a regisztráció, ami megkönnyíti az adatbetöltést, hiszen a személyes adataitokat csak egyszer kell kitölteni és később automatikusan kitölti a rendszer. Továbbá a regisztrált felhasználó fotókat is feltölthet.
Később majd elérhető lesz számotokra  a saját profil oldalatok, ahol könnyebben megnézhetitek az eddigi bejelentéseiteket.
Regisztráljatok bátran!

Bata Kinga

Már telefonon is elérhető a Vadonleső!

2012-03-28

Egy lelkes Vadonleső, Bélteky Attila fejlesztésének köszönhetően elkészült a Vadonleső mobil alkalmazás. Ez az alkalmazás, a jelenleg legelterjedtebb okos-telefonos operációs rendszer, az Android alatt működik és lehetővé teszi, hogy egy vadonlesős faj megpillantásakor azonnal bejelenthető legyen az adat. Ráadásul sokkal gyorsabb az adatlap kitöltése, hiszen a rendszer automatikusan kitölti a koordinátákat és az időpontot, valamint előre betáplálhatóak a saját személyes adataink is. Ha nincs térerő a telefonon az adatokat eltárolja a rendszer és a térerő megjelenésével automatikusan elküldni.
Az alkalmazás az androidos telefonokon elérhető a Google Playről vagy a letöltéséhez látogassatok el az alkalmazás oldalára:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.attux.vadonleso.

Ha már korábban telepítetted az alkalmazást, akkor azt érdemes eltávolítani és a Google Playről újra letölteni, mert így mindig elérhetőek lesznek a frissítések. (Ebben az esetben kiszedheted s pipát a Beállítások - Alkalmazások menüben az  - Ismeretlen források -  pont mellől, mert a Google Play áruház már megbízható alkalmazás forrás.)

kangacka

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

2011-11-16

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd meg Te is velünk a fényképeidet, videóidat, meséld el mindenkinek az élményeidet!
https://www.facebook.com/groups/vadonleso/

Bata Kinga

VADONLESŐ FAJLISTA
keleti sün
közönséges mókus
közönséges ürge
közönséges vakond
foltos szalamandra
zöld levelibéka
mocsári teknős
imádkozó sáska
nagy szarvasbogár
csíkos medvelepke
farkasalmalepke
fehér tündérrózsa
hóvirág
leánykökörcsin
szúrós csodabogyó
tavaszi hérics