Kérjük add meg a regisztráláskor használt email címed
email *

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
email *
jelszó *

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
email *
jelszó *
jelszó ismét *
név *
település *
nem kötelező adatok
postai cím
irányítószám
telefonszám (+36-...)

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
email
név *
település *
nem kötelező adatok
postai cím
irányítószám
telefonszám (+36-...)
Az alábbi két mezőt csak akkor töltsd ki, ha jelszót szeretnél módosítani
jelszó
jelszó ismét

a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
VADONLESŐ-Nyitóoldal
VADONLESŐ-Nyitóoldal
print

A Kutya Vacsorája: Éji vadász

2016-05-23

Elérhető a dal innen!

voli

Denevérre ultrahangolódva - videoklip-készítő pályázat!

2016-05-22

A Vadonleső program „Év Emlőse” kezdeményezésére készített denevér témájú könnyűzenei alkotások, elsőként A Kutya Vacsorája: Éji vadász című dalára tetszőleges technikával készített video-klipeket (video, film, animáció, számítógépes technika stb.) várunk, melyben a teljes zeneszám elhangzik. Kreatív megoldások előnyben! Senki ne ijedjen meg a feladattól, hiszen ma már léteznek mobiltelefonnal készült világhírű kisfilmek is. A dal alig 3 perces, szóval, hajrá Éji Vadászok!
Az első zeneszámot május 23-án tesszük elérhetővé! Figyeld az országos rádiócsatornákat is!

 

Pályázati feltételek és benyújtás:

 • 15-25 éves kor.
 • Készre vágott/készített forgatott, animációs, montázs, kollázs technikával készült, valamint a felsorolt technikák szabad keverésével/alkalmazásával/elegyével előállított rövidfilm (klip).
 • Pályamű kötelező paraméterei:
  • 1136x640 (minimum), javasolt HD felbontás
  • 16:9 képarány
  • 720p vagy 1080p/1080i
  • 25 fps
  • 6800-48000 Kbps
 • Formátum: elektronikus, H264, HD H264, MOV, MP4, MPEG, MPG4, WMV file típus.
 • A pályamű teremtsen egyértelmű, azonosítható kapcsolatot a dallal.
 • Nem nyújthatók be olyan művek, amelyek korábban bármilyen fórumon bemutatásra kerültek.
 • Elektronikusan, óriásfile-küldő rendszeren keresztül benyújtva, a vadonleso@fm.gov.hu email címre küldve az értesítést a file helyéről.

 

A pályaművekhez kérjük megadni az óriás-file küldő rendszer megjegyzésében:

 • a dal címe,
 • a szerző(k) neve,
 • kor,
 • település,
 • pályázó postacíme, telefonszáma, működő e-mail címe.

 

A zsűri tagjai:

Dr. Csorba Gábor, denevérszakértő, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese

Dorozsmai Péter, Tom-Tom Records igazgatója

Erdély Mátyás, a Saul fia Oscar-díjas film operatőre

Kardos-Horváth János, a Kaukázus , Kafkaz, és a Hahó zenekaroktól

Váczi Kristóf, a Mikrobe zenekartól

Varga Livius, a Quimby, A Kutya Vacsorája és Braindogs zenekaroktól

A Vadonleső Program képviselője

 

A pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.

 

A pályázattal kapcsolatban további információk megtalálhatók a www.vadonleso.hu és a www.facebook.com/vadonleso honlapján.

 

A pályázatok elküldési határideje: 2016. augusztus 15. Eredményhirdetés: 2016. szeptember 1.

A pályázatokat rangos szakemberekből és művészekből álló zsűri bírálja el.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására később megadott időpontban és helyszínen kerül sor.

 

A legjobb alkotásokat 2016. szeptember 10-én „Abaligeti Denevér Lógás” című fesztiválon nagy sajtónyilvánosság előtt levetítjük.

 

A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon, rendezvényeken való megjelenéséhez. A felhasznált hangzó és képanyagnak jogtisztának kell lennie, mely a pályázó törvényes képviselőjének felelőssége.

voli

2016-ban is keresik Magyarország Ifjú Kócsagőrét

2016-04-12

Az idén immár negyedik alkalommal hirdetik meg az Ifjú Kócsagőr programot, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése. Az Y Triász, a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 hazai Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága konstruktív együttműködésének köszönhetően 2016-ban is színes programokkal, külföldi tanulmányúttal jutalmazzák a program nyerteseit.

A Prizma Junior különdíjat elnyert Ifjú Kócsagőr program elsődleges célja, hogy az Ygenerációt kicsábítsa a számítógépek és a blogok világából a természetbe és minél többen közülük bekapcsolódjanak az aktív természetvédelem munkájába.
 
Az Y-Triász, melynek tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a 30Y zenekar és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet 2013-ban hozta létrehozza az Ifjú Kócsagőr programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben.
 
Az egyre népszerűbb programra április 22-ig várják azoknak a 18 és 24 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének értékteremtő programokban, valamint szeretnének betekintést nyerni a természetvédelem világába.

fotó: Ludnai Tünde
 
A programra jelentkező diákok, előválogatókon esnek át, majd akik bennmaradnak a szűrőn, a nyár folyamán részt vehetnek egy kéthetes szakmai gyakorlaton egy-egy természetvédelmi őr mellett az ország valamelyik nemzeti parkjában, vagy Budapest védett területein.
A sikeres szakmai gyakorlatot követően, augusztus végén a területi döntő nyertesei egy országos döntőn mérik össze tudásukat, ahol beszámolnak a gyakorlaton szerzett tapasztalatokról, ismereteikről, valamint könnyített természetvédelmi őri vizsgát tesznek. A háromnapos záróeseményt az idén Mórahalmon rendezik meg, ahol a megmérettetéseket követően, egy szakmai zsűri választja majd ki az ország Ifjú Kócsagőrét.
Az első helyezett természetvédelmi őr és diákja (Matula és Tutajos) nyereménye, egy öt napos tanulmányút a Tara Nemzeti Parkba.
 
Az Ifjú Kócsagőr program eddigi sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt években egyre több diák jelentkezik a programra és ismerkedik meg a terepi természetvédelmi feladatokkal.
 
Bővebb információ a programról:http://ifjukocsagor.furgediak.hu/


voli

"Puha szárnyakon száll..." meseíró pályázat denevérekről

2016-04-07

"A város peremén, ahol élek,
beomló alkonyokon
mint pici denevérek, puha
szárnyakon száll a korom,
s lerakódik, mint a guanó,
keményen, vastagon."

                     József Attila: A város peremén

című feledhetetlen verséből kölcsönzött sorát adtuk mottóul annak a meseíró pályázat csokornak, mellyel szeretnénk az általános iskolás korosztály figyelmét a köztünk - akár a települések belterületén is - élő denevérekre irányítani. Az alkotáshoz segítséget nyújt a Természetvédelem Nagykövete címet is viselő, népszerű kortásrs költők, meseírók lelkes társasága, akik egy-egy denevérekről szóló, vagy hozzájuk kapcsolódó mesét kezdtek el számunkra írni.

Ezeket az első sorokat találhatják meg a gyerekek a pályázati kiírásokban és nincs más dolguk, mint folytatni, befejezni azt a történet-csírát, amelyik megtetszik nekik. A pályázatokat a lakcím szerinti nemzeti park igazgatóságra kell május 31-ig beküldeni a nevezéshez.

A határidő lejárta után aztán megmutatjuk, hogy maguk a meseíró költőink hogyan is képzelték el a történet kifejtését és lezárását. Izgalmas játéknak ígérkezik, igaz! Akkor hát denevér-mesére fel!

A pályázati kiírások a részletekkel mesénként letölthetőek az alábbi linkekre kattintva:
 
Finy Petra: Dani és a denevér
Gryllus Vilmos: Dodo és Didu
Lackfy János: A nagy kesztyűbe dudálás
Molnár Krisztina Rita: Lali, Lu és Fu, avagy a redőnykaland
Tóth Krisztina: Mese a kis denevérről, aki madár akart lenni

voli

Denevér Nyitány - az Év Emlőse: a denevér programsorozat nyitó rendezvénye

2016-04-05

2016-ban Az Év Emlőse: a denevér! Ebből az alkalomból a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső Programja és a Magyar Természettudományi Múzeum több szakmai támogató szervezettel karöltve tematikus évet hirdet. A programsorozat ünnepélyes megnyitójára a Magyar Természettudományi Múzeumban kerül sor „Denevér Nyitány” címmel, 2016. április 6-án

A sajtót 9.30-tól sajtótájékoztatóval és egy „denevéres meglepetéssel” is várjuk.

A sajtótájékoztató keretében a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum Együttműködési megállapodást ír alá. A múzeum 200 éves története során számos ponton kapcsolódott a hazai természetvédelmi törekvésekhez, szolgáltatott adatokat és dolgozóinak szakértelmét, segítette az állami természetvédelem céljainak elérését. A felek a jelen megállapodással az eddigi sokrétű és szintű együttműködésnek új keretet kívánnak biztosítani, annak hatékonyabbá tétele céljából. Beszédet mond dr. Rácz András, Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkár, dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, valamint Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa.

 

 

A Denevér Nyitány programja:

 9.30-10.00: sajtótájékoztató:

A Denevér évének indítása és programjainak bemutatása.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Földművelésügyi Minisztérium Együttműködési Megállapodásának ünnepélyes aláírása.

Sajtótájékoztatót tart: dr. Rácz András, Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkár, dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum Főigazgatója és Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa.

10.00 – 10.20: Bemutatkozik a Denevérgyűrűző Központ: dr. Csorba Gábor és Görföl Tamás interaktív, játékos betekintése a hazai denevérvédelembe, a meghívott általános iskolások közreműködésével.

10.30 – 11.00: Barlangok és denevérek. Egri Csaba 3D-s diavetítéses előadása.

11.00 – 11.30: Navratil Andrea: „Sej-haj denevér, biciklizik az egér...”: dalok, táncok, játékok természetszerető kicsiknek és nagyoknak.

Program vége: 12.00 óra

voli

Kreatív pályázat

2016-03-11

A Vadonleső, az Év Emlőse: a denevér program keretén belül, kreatív pályázatot hirdet
"Rajzolj! Fess! Formázz! Alkoss!"
címmel.

A pályaműveket 2016. március 15-től 2016. október 23-ig várják.

További részleteket és a jelentkezési adatlapot lásd itt: pályázati információk.

A Te alkotásodat is várjuk!

Koczka Krisztina

2016 év hüllője a kockás sikló

2016-01-14

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2016 év hüllőjének a kockás siklót választotta. Kevésbé közismert, hogy Magyarországon két vízisiklófaj él, melyek közül a kockás sikló az, amelyik jobban kötődik a vízhez. Legnépszerűbb üdülőhelyünkön, a Balatonon például gyakrabban lehet vele találkozni, mint közeli rokonával, a vízisikló.

 Talán éppen ez az, amiért többször keveredik konfliktusba az emberrel, mint más hüllőink, ugyanis előszeretettel húzódik meg csónakokban, vitorlás hajókon, bukkan fel zsúfolt strandokon vagy keres magának menedéket nyaralóépületekben. Mégis a vizes élőhelyek részének kell tekintenünk, ártalmatlansága és érdekes életmódja pedig kiváló lehetőséget nyújthat arra, hogy általa is csökkentsük a hüllőkkel szembeni ellenszenvet. Vizeink természeti állapotának romlása, a folyó- és tópartok átalakítása, kiépítése azonban komolyan veszélyezteti ennek a fajnak a fennmaradását.  

Az év hüllőjével kapcsolatos programok révén az MME minél szélesebb körben szeretné megismertetni és megszerettetni ezt a különös kígyót, és felhívni a figyelmet arra, hogy modernizáló életünk egyre kevesebb helyet hagy az élővilágnak, köztük a kétéltűeknek és hüllőknek. Az idei programok során az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya nagy hangsúlyt fektet a faj elterjedésének térképezésére, amiben bárki részt vehet. Számos ismeretterjesztő előadással, családi programokkal és kirándulásokkal igyekeznek közelebb hozni a laikus közönséghez hazánk legvízibb vízisiklóját.

A kockássikló-védelmi évre megújult az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapfelülete (http://herpterkep.mme.hu), ahova bárki feltöltheti megfigyelési adatait. Ennek, az MME által fenntartott, népszerű alkalmazásnak köszönhetően az ország lakossága amatőr természetbúvárként nélkülözhetetlen segítséget tud nyújtani a veszélyeztetett állatfajok védelméhez.

Háttéranyagok:

- További részletek, érdekességek a kockás siklóról:  

- http://www.khvsz.mme.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=302%3Avizibb-mint-a-vizisiklo-2016-huellje-a-kockas-siklo&catid=41%3Aegyesuleti-hirek&lang=hu

- Fotóválogatás a kockás siklóról: https://picasaweb.google.com/105161406594121186456/EvHullojeAKockasSiklo2016


- A kétéltű- és hüllőtérképezési oldal új fejlesztései: http://khvsz.mme.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=303%3Amegujult-az-orszagos-ketelt-es-huellterkepezes-program-honlapja&catid=41%3Aegyesuleti-hirek&lang=hu

- A vízisikló: http://khvsz.mme.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=88%3Avizisiklo-natrix-natrix&catid=49%3Ahazai-huellk&Itemid=90&lang=hu

További információ:

Dr. Babocsay Gergely – MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály elnöke

30/232-7134

gergely.babocsay@gmail.com  

Bakó Botond

Vadonlesésben Gazdag Boldog Új Évet kíván a Vadonleső Csapata!

2015-12-31

Kedves Vadonlesők!

Szeretnénk megköszönni Nektek az egész éves lelkes vadonleséseteket, azt a rengeteg adatot, amit küldtetek a Vadonleső 16 védett állat- és növényfajainak előfordulásáról, a számos levelet, amit írtatok nekünk, a szép fotókat, a kedves üzeneteket, amiben megosztottátok velünk a történeteiteket a megfigyeléseitekről.
Ezúton szeretnénk Nektek megköszönni az "Év Emlőse" mozgalomhoz kapcsolódó programokon való aktív részvételeteket, a gyönyörű verseket, glosszákat, a videót és illusztrációkat!
Reméljük jövőre is elmentek a természetbe kirándulni, megfigyelni hazánk csodálatos élővilágát, állatait, virágait, nem lesztek restek beküldeni az adataitokat, ha látjátok a Vadonleső fajait.
Jövőre is igyekezni fogunk olyan programot kitalálni és megvalósítani, amiben kedveteket lelitek. Reméljük, kicsit hozzájárulhatunk ahhoz, hogy jobban megismerjétek kis hazánk természeti kincseit és Ti is óvjátok velünk együtt ezeket a páratlan értékeket!

Vadonlesésben Gazdag Boldog Új Évet kíván a Vadonleső Csapata!

Bata Kinga

KLIPírozó ürgeversek - klippályázat győztes alkotása

2015-11-23

Kihírdettük a gyöztes klipet a november 13-i gálaműsoron! Ünnepélyes keretek köztt bemutattuk a filmet és ezt követően itt vehették át méltó jutalmukat az alkotók.

Tóth Krisztina: Emma és Béla című versére komponált animációs kisfilm óriási sikert aratott, a költőnőtől kezdve a gyerekeken és az előadóművészeken át a VIP vendégekig mindenkinek mosolyt csalt az arcára a megnyerően kedves és profin kivitelezett alkotás.

A filmet rendezték: Svarcz Enikő Flóra (13), Rudnai Emma (15), Hanti Tamara (12) és Türk Anna (13)

Felkészítő: Borda Mátyás
Készült 2015 július, Kisoroszi
Segítő szülő: Svarczné Micheller Erzsébet

A 1:39 perces klip megtekinthető az alábbi linkre kattintva. Mindenkinek melegen ajánljuk!

https://www.youtube.com/watch?v=OBiuSLHBTJ0

voli

Óriási érdeklődés kísérte a természetvédelmi kavalkádot!

2015-11-10

Óriási érdeklődés, több ezer látogató!

„Fürge ürgék és kedves barátaik”

Természetvédelmi kavalkád a múzeumban

A Vadonleső Program, a Magyar Természettudományi Múzeum, a „Raptorsprey” LIFE Program valamint hazánk nemzeti parkjai a „2015. Év Emlőse az ürge” programsorozat zárásaként megtartott ünnepi eseménye.

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnoka,

     1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Időpont: 2015. november 14-15.

Programok

Időponthoz kötött programok:

November 14. Szombat

10:00 – 10:30 Ürgeségek – interaktív bábjátékok (Kiskunsági Nemzeti Park)

11:00 – 11:30 Vincze Bálint: Ürge mese – diavetítéssel egybekötött előadás

12:00 – 12:30 Kardos-Horváth János: „Földlakó” – gyermekkoncert

14:00 – 14:30 Navratil Andrea és Róka Szabolcs: Csak fürgén… játékos néptánc- és daltanítás

16:00 – 16:30 Veszedelmes viperák? – interaktív bábjátékok (Kiskunsági Nemzeti Park)

 

November 15. Vasárnap

 

10:00 – 10:30 Láthatatlan földikutyák – interaktív bábjátékok (Kiskunsági Nemzeti Park)

11:00 – 11:30 Vincze Bálint: Ürge mese – diavetítéssel egybekötött előadás

12:00 – 12:30 Tóth Krisztina: A lány, aki nem beszélt – új gyermekkönyv bemutató

14:00 – 14:30 Gryllus Vilmos: „Őszi dalok” – gyermekkoncert

 

Egyéb programok:

 • A lány, aki nem beszélt -  Tóth Krisztina új gyerekkönyvének bemutatója.
 •  „Ürgék és barátaik” – kalandos „pókhálójáték” garantált nyereményekkel
 • A hazai nemzetipark-igazgatóságok, a Vadonleső Program valamint a „Raptorsprey” LIFE Program bemutatkozó standjai, foglalkoztató játékai
 • „VERSengő ürgeképek” - gyerekillusztrációk ürgeversekre (időszakos kiállítás)
 • Természetfilm válogatás a Filmdzsungel.hu filmjeiből
 • Vincze Bálint: Lentikuláris ürgeképek, avagy tényleg mozdul az ürge a fotón? 
 • „Az év fajai” című fotókiállítás
 • Ürgenézőpontok - avagy miként látják az ürgéket az egyes természetfotósok?
 • A múzeum állandó és időszakos kiállításainak megtekintése (látogató jegy szükséges hozzá)

voli

Konferencia az Ürgekutatásról

2015-10-08

Az "Év emlőse az ürge" rendezvénysorozat soron következő programja az a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlang termében megrendezésre kerülő tudományos konferencia, melyre 2015. november 3-án kerül sor. A díjtalan, előzetes regisztrációhoz kötött ülésen az érintett témák a természetvédelmi és természettudmányos kutatástól a hagyományos ökológiai tudás bemutatásán az ürge és rokonfajai állatkerti szereplésén át egészen a különböző művészeti ágakban való megjelenítésig nagyon széles palettát lefednek. A konferencia meghívója letölthető a http://www.termeszetvedelem.hu/_user/browser/File/Vadonleso/Meghivo_Urgekutatas.pdf oldalról. Regoisztrációra 2015. október 12-től lesz lehetőség az alábbi oldalon: https://docs.google.com/forms/d/1YQVkfDePAXw6M6Azg2QxWGrvR1Ujo8s6cn9vIR_0BIE/viewform. Minden érdeklődőt szeretettel látunk!

voli

Újabb ajándék ürgeverset kaptunk

2015-06-28

Felföldi László tollából újabb, nagyon szellemes ajándék ürgeverset kaptunk, melyet itt megosztunk minden kedves Vadonlesőnkkel. Köszönjük szépen!

Ezüst Gabinak :)

Üres mező szemem előtt,
Reggel óta kémlelem őt.
Gabikámmal szépen csendben,
Elrejtőzve kicsi fűben.

Várj, mozog a délibáb!
Amott lépked négy pici láb,
Gyakran feláll körül néz,
Odafüttyent és szimatol,
Kicsi szíve zakatol!

Nézd egy másik csak hallga´
Elkezdődik egy kis csata!
Babér e harcért nem jár,
Áldozatnak sincs nagy kár.
Nő és fészek a jutalom,
Tovább áll, ha kész az alom!
Sokkal többre nincs alkalom....:)

Enni fog míg tart a nyár,
Nől rajta egy csomó háj.
Gurulni fog a föld alá,
Elteszi majd télire magát !
Mondd a nevét Gabikám!

Felföldi László
Nagyréde 2015.

voli

Díjnyertes illusztrációk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságán

2015-06-26

Megszülettek a "VERSengő ürgeképek" illusztrációs pályázatunk első díjazottai! A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság elbírálta a hozzájuk beérkezett pályaműveket. Az eredményt itt megtekinthetitek: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/kornyezeti-neveles/391/az-urge-palyazatok-eredmenyei

voli

Kamerát elő! PÁLYÁZAT!!! ÚJ!!!!

2015-06-24

A Vadonleső Program "KLIPPírozó ürgeversek" címmel rövidfilm készítő pályázatot hirdet 12-18 éves fiatalok részére. A vakációra szánt izgalmasnak ígérkező elfoglaltság akár a természet lágy ölén, akár egy nemzetiparki látogatóközpontban, akár egy település határában elterülő reptéren, akár a hűvös szobában a számítógép előtt, de akár mindezeken végighaladva is művészi eredménnyel kecsegtethet. A felhívás teljes szövege letölthető innen, melyből kiderül, hogy az innen szabadon letölthető 11 vadonat új ürgevers valamelyikének megfilmesítését várjuk a vállalkozó szellemű alkotóktól. És hogy tovább csigázzuk a kedélyeket, csak annyit teszünk hozzá: a győztes jutalma sem marad el!
Mindenkinek alkotó napokat, KLIPPírozó elfoglaltságot kívánunk!

voli

Biológiai Sokféleség Világnapja- kvíz játék

2015-05-26

Május 22.-én a világ számos országában irányul a figyelem az élővilág változatosságának megőrzésére. Az ENSZ 2000.-ben nyilvánította ezt a napot a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Világnapjává.

A biológiai sokféleség a földi élet, az élővilág változatosságát jelenti, amelynek megléte és fennmaradása alapvetően fontos az emberi élet feltételeinek, illetve a jól-létünk, sőt a gazdasági fejlődésünk biztosítása érdekében. A biológiai sokféleség magában foglalja a szárazföldi és a vízi ökológiai rendszerek változatosságát, továbbá a fajok közötti és a fajokon belüli sokféleséget, beleértve mind a vadon élő állat- és növényvilág, mind a mezőgazdaságunk alapjait jelentő termesztett, tenyésztett fajok, fajták sokféleségét, azaz a genetikai sokféleséget.

 

Ezen alkalomból állítottunk össze egy ismeretterjesztő kvízt, amelyet helyesen kitöltő játékosok között ajándékokat sorsolunk ki.

A kvízt az alábbi linken érhető el: http://www.termeszetvedelem.hu/quiz/

A kvíz kitölthető: 2015. június 05. 24:00-ig.

voli

Ajándék ürgevers műkedvelő költő tollából

2015-05-12

Papp Róbert Vadonlesőnk és amatőr költő az "ürge éve" alkalmából az alábbi kedves gyermekverset írta és küldte meg nekönk, köszönjük szépen!

           Papp Róbert

            Ürgeiskola

  Nagy nap van ma ürgééknél,
        Kezdődik az iskola!
  Ürge Oszkár, mint kis elsős,
      Először megy így oda.

  Súlyos táska gyönge hátán,
     Benne a sok tudomány,
      Ki nem siet, az elkésik,
  Hidd el, én csak tudom ám.

    Belépni az osztály ajtón
    Furcsa érzés, de remek.
  Ülnek sorban benn a padban
    Mind az ürge gyerekek.

    Ürge Panni, Ürge Bandi,
      Ürge Erzsi, Ürge Pál
     És leghátul Ürge Peti,
      Szíve vadul kalapál.

    Első óra rágcsálástan!
    - Szól az ürge tanító -
  Osztályelső csak az lehet,
       Kinek foga vakító.

   Második az úszás óra,
   Kicsit nehéz, elhiszem.
   Ha ürgét önt Arany Laci,
  Ne fúlljon meg senki sem.

   Az utolsó a legkönnyebb,
        Téli álom alvástan.
    Horkolni is lehet közben.
  - Szól a tanár - Hadd lássam!

    Ürge mama várja délben,
         Jöjjön haza kisfia,
   - Meséld el hát szépen nekem,
         Milyen volt az iskola!

Nem rossz, nem rossz, sőt egész jó!
           - Érkezik a felelet -
      De én mégis visszamennék
           Az oviba, ha lehet.

voli

Tavaszi ürgepiknik Tihanyban

2015-04-16

A tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban április 24-én pénteken nagyon izgalmas programokkal várunk minden ürgebarátot fotókiállítással, ürge-vers felolvasással, rövid, izgalmas előadásokkal, terepi, össznépi ürgelyuk számolással, sőt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vendégszeretetét élvezve levendula szörpös piknikkel.  A részletes program letölthető innen:

MEGHÍVÓ

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az ingyenes programon!

voli

PÁLYÁZAT GYEREKEKNEK!

2015-04-06

A Vadonleső Program a tíz nemzetipark-igazgatósággal és számos más szervezettel karöltve vers illusztrációs és esszéírő pályázatot hírdet 6-18 éves fiatalok számára.

A program kiírás letölthető innen.

A Vadonleső Program felkérése alapján készült új ürge-verseket szétosztottuk a nemzetipark-igazgatóságok között, így minden igazgatósághoz két-két vers került, átfedésekkel. A „VERSengő ürgeképek" pályázói a lakhelyük szerinti igazgatósághoz kiosztott versekre készíthetnek illusztrációkat, melyeket utána az adott igazgatósághoz küldhetnek be 2015.június 12-ig. A felosztás és a versek letölthetőek az alábbi táblázatból.

Igazgatóságok

Versek

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Kiss Judit Ágnes: Volt egyszer egy ürge…

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Lackfi János: Ürgesors

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Tóth Krisztina: Emma és Béla

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Demény Péter: Ürge vagyok

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Szabó T. Anna: Olyan fürge, az már kóros…

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Molnár Krisztina Rita: Ürge

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Ijjas Tamás: Kicsi az ürge, de…

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Gryllus Vilmos: Nem eszik az ürge…

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Babiczky Tibor: Magyar ürgék

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Tóth Krisztina: Emma és Béla

Fertő-Hanság  Nemzeti Park Igazgatóság

Demény Péter: Ürge vagyok

Fertő-Hanság  Nemzeti Park Igazgatóság

Kiss Judit Ágnes: Volt egyszer egy ürge…

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Gryllus Vilmos: Nem eszik az ürge…

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Babiczky Tibor: Magyar ürgék

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Lackfi János: Ürgesors

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Finy Petra: Kitalálós vers

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Molnár Krisztina Rita: Ürge

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Ijjas Tamás: Kicsi az ürge, de…

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Finy Petra: Kitalálós vers

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Szabó T. Anna: Olyan fürge, az már kóros…„Ürgefüttyök" pályázatra a pályaműveket szintén a lekhely szerinti nemzetipark-igazgatóságra lehet benyújtani június 12-ig.

Jó munkát, sikeres pályázást és lelkes Vadonlesést kívánunk!

voli

Tavaszi „ürge-költő” ünnepség

2015-04-01

„Az év emlőse az ürge” programsorozat nyitórendezvénye a

Magyar Természettudományi Múzeumban

Bár az ürgék március végén, április elején még épp hogy csak kezdenek ébredezni a téli álmukból, de a Vadonleső Program kezdeményezésére „ürgebarát” gyerekek, kutatók, írók és zenészek valamint érdeklődő újságírók már eljöttek a Magyar Természettudományi Múzeumba, hogy egy rövid ünnepség keretében útjára bocsássák az egész éves ürgés programsorozatot.  

Joggal kérdezhetik sokan, hogy miért pont az ürgére fókuszálunk ebben az évben?

Dr. Rácz András, Környezetügyért felelős Helyettes Államtitkár úr ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a tavalyi sikeres „Év emlőse a keleti sün” program nyomán ebben az évben ismét kiválasztottunk egy olyan őshonos, egyben fokozottan védett emlősfajt, amely méltán megérdemli a széles társadalmi és tudományos figyelmet.  2015-ben az „év emlőse” címet Petőfi Sándor „fürge ürgéje” kapta. Az ürge világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb állomány Európában, úgy is mondhatjuk, hogy egyfajta „ürge nagyhatalom” vagyunk. Ez a kiemelt státusz azonban óriási felelősséggel is jár, hiszen ha hazánkban nem tudjuk megóvni a fajt, akkor ezzel a teljes európai állomány is végveszélybe kerülhet.

A tárcánk által fenntartott Vadonleső program épp emiatt tűzte zászlójára ezt a fokozottan védett kisemlőst. Részint társadalmi ismertségét, elfogadottságát szeretné nagymértékben javítani az idei programok révén, másrészt a faj tudományos kutatását, állományaik pontosabb feltérképezését és megőrzésük lehetőségeit is jelentős mértékben serkenti, segíti.

Dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum partnerként és szakmai támogatóként ebben az évben is támogatja az „Év emlőse” programot. A tavalyi hasonló rendezvény rendkívül sikeres volt, akár a gálaműsort, akár a képregény kiállítást tekintjük, amely immár országos körútra indult a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban.

Fidlóczky József az európai uniós „Raptors Prey” LIFE+ program vezetőjeként  felhívta a figyelmet, hogy az ürgeállományok megőrzése azért is kiemelt jelentőségű, mert más rágcsáló fajokkal együtt kiemelt szerepet játszanak a kerecsensólymok és a parlagi sasok táplálékbázisaként azok védelmében. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság irányítása alatt zajló projekt során megvizsgálják azokat az okokat, amelyek a szétdarabolódott ürgeállományt veszélyeztetik, így a programban elvégzik egyebek mellett a magyarországi állomány átfogó genetikai, állapot- és stresszhelyzet felmérését is, hogy ezzel is segítsék a populációk gyarapodását, fejlődését.

Bakó Botond a Vadonleső Program képviseletében tájékoztatott arról, hogy az „Ürge éve” alkalmából, Petőfi híres verse nyomán, megkerestünk 12 kortárs költőt, Lackfi Jánostól Molnár Krisztinán és Babiczky Tiboron át, azzal a kéréssel, hogy gazdagítsák a magyar irodalmi palettát új, ürgéről szóló művekkel. Minden költő lelkesen vállalta ezt a nem mindennapi felkérést és már most tíz új ürgeverssel büszkélkedhetünk nekik köszönhetően. A versek illusztrálására a nemzeti park igazgatóságok segítségével hirdetünk meg április elejétől országos gyerekrajz- valamint „Ürgefüttyök” címmel ürge-egyperces esszéíró pályázatot, de lesz ismét kiállítás, tudományos konferencia. Novemberben „Ürge gálát” szervezünk a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol az új ürgeversek, a gyerekek által írt, legjobbnak tartott „Ürgefüttyök” terveink szerint neves előadóművészek, pl. Für Anikó, Rutkai Bori, Galkó Balázs, Kálloy Molnár Péter, Róka Szabolcs és Navratil Andrea tolmácsolják majd.

A köszöntők után Galkó Balázs színművész úrPetőfi Sándor „Arany Lacinak” című versét, egy, a közönség soraiból kiválasztott Laci segítségével szavalta, játszotta el. Babiczky Tibor író, pedig „Feljegyzések az ürgelyukból… „címmel olvasta fel ironikus írását, amelyben párhuzamot vont a veszélyeztetett ürgék és a szintén kevésbé megbecsült magyar költők sorsa között. Az ünnepség zárásaként pedig Gryllus Vilmos vadonatúj és erre az alkalomra írt ürgedala, valamint számos nagy sikerű, állatokról szóló éneke hangzott el a gyerekek és felnőttek tapsa, együtt-éneklése, nevetése közepette.

Az esemény rövid összefoglalóját itt tekinthetitek meg:

https://www.youtube.com/watch?v=DxFAivdFzH8&feature=youtu.be

Bakó Botond

Tavaszi ürge-költő ünneppel indul hivatalosan az ürge éve!

2015-03-26

Példa nélküli széles összefogás körvonalazódik az év emlőse, az ürge megmentése érdekében. A szakemberek bíznak benne, hogy még időben kongatják a vészharangot „a szegény kis ürge” és a hozzá kapcsolódó élőhelyek, illetve annak értékes állat- és növényfajai megőrzésére. A tudományos élet, a gyakorlati természetvédelem, az uniós anyagi források, az előadó-művészet és nem utolsósorban a költészet tolla, eszközkészlete áll most Petőfi Sándor „fürge pajkos ürgé”-jének szolgálatába.

Az ürge (Spermophilus citellus) világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb ürgeállomány, úgy is mondhatjuk, hogy „ürge nagyhatalom” vagyunk. Ez a kiemelt státusz azonban óriási felelősséggel is jár, hiszen ha hazánkban nem tudjuk megóvni a fajt, akkor ezzel a teljes állomány is végveszélybe kerülhet. Ezek után nem meglepő, hogy 2012-ben az ürgét fokozottan védett fajjá minősítették hazánkban, melynek pénzben kifejezett értéke egyedenként 250 000 Ft.

A Földművelésügyi Minisztérium VADONLESŐ Programja a szakmai szervezetek támogatásával 2015. év emlősének jelölte az ürgét. Az év során várható több népszerűsítő, szemléletformáló, ismeretterjesztő rendezvény. Mivel Petőfi Sándor népszerű „Arany Lacinak” című verse óta nem született új ürgeköltemény, ezért megkerestünk számos kortárs költőt azzal, hogy gazdagítsák a magyar irodalmi palettát új, ürgéről szóló művekkel.

 • Március 27-én a Magyar Természettudományi Múzeumban egy verses, zenés „Tavaszi ürge-költő” ünnepség indítja a programsorozatot. Az ünnepséget megnyitja dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója és dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár úr.  Közreműködik Gryllus Vilmos, Galkó Balázs, Babiczky Tibor. A rendezvény meghívója letölthető innen.
 • Március végén országos ürgevers illusztrációs és esszéíró pályázat indul „Ürgefüttyök”  címmel két korosztályban gyerekek számára a nemzetipark-igazgatóságok gondozásában.
 • A Föld Napja (április 22.) hetén a tihanyi Levendula Házban hirdetjük meg az országos terepi ürgefelmérő programot, ahova már maguk az addigra téli álmukból felébredt ürgék is hivatalosak lesznek.
 • A Magyar Tudomány Napja (2015. november 3.) keretében tudományos ürge-konferenciát rendezünk a faj megőrzési lehetőségeiről, ökológiai szerepéről a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
 • A program zárásaként ünnepélyes „Ürge gála” lesz a Magyar Természettudományi Múzeumban november harmadik hetében, ahol az új ürgeversek, a gyerekek által írt, legjobban tartott „Ürgefüttyök” kerülnek színpadra Für Anikó, Rutkai Bori, Galkó Balázs, Kálloy Molnár Péter, Róka Szabolcs és Navratil Andrea tolmácsolásában.
 • A legszebb vers illusztrációkból készült festmények pedig novembertől országos vándorkiállításra indulnak.

voli

Tavaszváró

2015-02-26

Itt a február vége, ilyenkor már mindenki érzi a zsigereiben, hogy ki kell menni a szabadba, körül kell nézni, bele kell szippantani a tavaszt ígérő levegőbe.

Nem csak mi vagyunk már türelmetlenek, egyre hangosabbak a fekete rigók, és a cinkék is hangosabban fütyülik, hogy „nyitnikék”! Ha erdőben járunk, hallhatjuk, ahogy a harkályok szorgalmasan kopogtatnak, a zöld küllők pedig nagyokat nevetnek, és ha szerencsések vagyunk a fekete harkály trombitaszerű kiáltására is figyelmesek lehetünk. Most mindenki párt keresnek magának, ki-ki a maga módján.

A tavasz első napját már a virágok is feszülten várják. Elsőként bontja ki szirmait, a hazánkban csak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén található, fokozottan védett magyar kikerics (Colchicum hungaricum) fehér színű virágai. Ha valaki még emlékszik, ez a virág díszítette a 2 forintos érménket is. Aztán következik a védett téltemető (Eranthis hyemalis) a „galléros” sárga virágaival, amit akár Budapest belterületén is könnyen meg lehet figyelni. Gyertyános-tölgyesek, bükkösök és patak- és folyómenti ligeterdők mélyén a hóvirágok (Galanthus nivalis) is nyiladoznak, és azt hirdetik, hogy búcsút inthetünk a télnek. Ne feledjétek, hogy ha kirándulásaitok során hóvirággal találkoztok, utólag jelentsétek be a Vadonleső oldalon, vagy használjátok a Vadonleső mobil alkalmazást, hogy azonnal tudjatok adatot és fotót küldeni! A kiskertetekben nyíló nemesített hóvirágról azonban kérlek, ne küldj adatot.

Az erdő fái még sokáig lombtalanok, az aljnövényzet élvezheti a teljes napfürdőt. Ezt használja ki még további számos növényünk is, így például a tavaszi tőzike (Leucojum vernum), a csillagvirágok (Scilla spp.), a kakasmandikó (Erythronium dens-canis), a májvirág (Hepatica nobilis), a tyúktaréj fajok (Gagea spp.), a farkasbororszlán (Daphne mezereum), és a keltikék (Corydalis spp.). Ha látjuk ezeket a növényeket, ne szedjük le, legtöbbjük védett növényünk és legtöbbször védett területen pillanthatjuk meg ezeket a gyönyörű növényeket.

A mészköves oldalakon a sombokrok fognak először virágozni, gyepekben megjelenik a tavaszi kankalin (Primula veris), a sáfrányok (Crocus spp.) és a fürtös gyöngyike (Muscari racemosum), majd a napsárga virágú tavaszi hérics (Adonis vernalis), és a „bundás”, lila virágú leánykökörcsin (Pulsatilla grandis).  Ne feledjétek ez utóbbi kettő is Vadonleső-faj!

Akkor hát készítsd a bakancsod, vár rád a természet és a kalandos vadonlesés!

Bata Kinga

Titokzatos sün történetek - letölthető könyv!

2015-02-11

Szabadon letölthetőek azok a könyvek, melyek a "Titokzatos sün történetek" címmel 2014. évben meghirdetett mese- és képregényíró gyermekpályázat győztes műveit tartalmazzák! A rendkívül ötletgazdag, színes, izgalmas történeteket mindenkinak jó szívvel ajánljuk! A letöltési cím: http://www.termeszetvedelem.hu/titokzatos-sun-tortenetek

voli

Elindult országjáró körútjára a sün-képregények kiállítása

2015-02-06

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjában, Őriszentpéteren kezdte meg országjáró körútját az a vándorkiállítás, melyet a "Titokzatos sün történetek" képregényíró pályázatának nyertes műveiből állítottunk össze. A kiállított művek eddig a Magyar Természettudományi Múzeumban voltak kiállítva több, mint két hónapon át. A tíz képregényből álló kiállítás minden nemzetipark-igazgatóságunk valamely bemutatóhelyét végigjárva, mindenütt egy-egy hónapig látható majd az év során.

voli

2015-ben az „év emlőse” az ürge!

2015-01-22

A VADONLESŐ Program, a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2015-ben másod ízben hirdeti meg az „év emlőse” rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok jobb megismerését és hatékonyabb védelmét.

Az „év emlőse” program második faja az ürge (Spermophilus citellus) lett. Miért esett a választásunk éppen Petőfi Sándor „fürge ürgé”-jére?

Az ürge a 2009-ben indult VADONLESŐ internetes természetvédelmi program (www.vadonleso.hu) megfigyelésre kiválasztott fajai közül az egyetlen, mely fokozottan védett.

Amire méltán büszkék lehetünk: Magyarország „ürge nagyhatalom”! Az ürge Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős, tőlünk nyugatabbra valamint északabbra már csak töredék-, vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatóak. Európai szinten ránk hárul az a természetvédelmi feladat, hogy az ürge populációk fennmaradását hosszú távon is biztosítsuk.

Az ürge fennmaradt élőhelyein igényli a rendszeres legeltetést vagy kaszálást, mivel ha a területük becserjésedik, beerdősödik, vagy egyszerűen túl magasra nő a fű, akkor az állatok előbb-utóbb eltűnnek onnan. Ennek oka a rá vadászó ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink (elsősorban a kerecsensólyom és a parlagi sas) vadásztechnikája, mely elől csak akkor menekülhet, ha már messziről észreveszi az ürge a ragadozó közeledtét. Ehhez pedig igazán jó kilátás, rövid fű kell!

Az év emlőse rendezvénysorozatunk keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a különösen értékes emlősünkre iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó, elterjedésüket részletesebben felderítő programokat is indítunk országszerte. A legelők, kaszálók és füves repülőterek (mely utóbbiak gyakran jelentős ürgeállományt rejtenek) ürgebarát kezelésének elerjesztésével biztonságosabb fennmaradásukat szorgalmazzuk.

De terveink között szerepel, hogy kortárs költőink felkérésével a magyar irodalom új „ürge versekkel” gazdagodjon, lesz gyerekek számára rajz- valamint „Ürgefütty” címen meghirdetett glosszaíró verseny is. A tavalyihoz hasonlóan az éves programsorozatot novemberben újra egy gálaműsorral zárjuk, amelyen Gryllus Vilmos mellett számos neves előadóművész, zenész fellépése is várható.

Az „év emlőse az ürge” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói pedig a Földművelésügyi Minisztérium mellett a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A programmal kapcsolatos további információk a www.vadonleso.hu honlapon és a VADONLESŐ facebook oldalon (https://www.facebook.com/vadonleso) és facebook csoportban (https://www.facebook.com/groups/vadonleso/) érhetők el.

voli

2015-ben az év kétéltűfaja a dunai tarajosgőte!

2015-01-22

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a dunai tarajosgőtét (Triturus dobrogicus) választotta 2015. év kiemelt fajának. Ez a védett és Natura2000 jelölő-faj hazánk egyik leggyakoribb gőtefaja, elsősorban síkvidékeink állandó vizeinek lakója. A faj európai elterjedésének nagyjából 40%-a hazánkban található, így a faj megőrzésében kiemelt szerepünk van. A fajjal kapcsolatos észleléseket, a társ-honlapunkon,  az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára lehet feltölteni. De lesznek majd a fajhoz kapcsolódó programok (kirándulás, ismeretterjesztő előadások, rajzverseny), melyeket az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján illetve annak Facebook-oldalán is megtalálhatóak lesznek.

Bakó Botond

„Titokzatos sün történetek” gálaműsor a Magyar Természettudomány Múzeumban

2014-11-28

Méltóképpen zárult november 25-én a VADONLESŐ PROGRAM által kezdeményezett „Az év emlőse a keleti sün” rendezvénysorozat. A Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnoka 11 órára már megtelt az ország minden részéből érkezett gyerekekkel és kísérőikkel, a nemzetipark- igazgatóságok környezeti neveléssel foglakozó munkatársaival, múzeumpedagógusokkal és előadóművészekkel.  Az országos szinten meghirdetett "Titokzatos Süntörténetek" című képregény- és mesepályázatának gálaműsora vette kezdetét. Az ország tíz nemzetipark-igazgatóságára érkezett pályaműveket helyben bírálták és értékelték a zsűrik, a gálaműsorra pedig legjobbnak ítélt képregények és mesék és alkotóik érkeztek.  A rangos eseményen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, házigazdaként a múzeum főigazgatója, dr. Korsós Zoltán, valamint dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte a résztvevőket.  Itt a múzeumban már nem versenyeztek egymással az egyes mesék, hanem fantáziadús alkotóiknak az az öröm juthatott, hogy saját műveiket hallgathatták meg neves előadóművészek tolmácsolásában. Izgalomban nem is volt hiány, a közönség hol ámuldozva hallgatta, hol pedig hangosan nevetve élvezte az előadást. Navratil Andrea népdalénekesnő, Váczi Eszter jazzénekesnő, Galkó Balász színművész vagy Róka Szabolcs mesemondó tolmácsolásában, gyakran népzenei kísérettel keltek életre a mesék sünhősei, lenyűgözve mindenkit, aki részese lehetett ennek az előadásnak. Váczi Dániel neves jazz zenész pedig különféle hangokkal, jazz futamokkal festett díszletet a történetek köré.  A legjobbnak ítélt képregényekből készült kiállítás pedig egy hónapon át a múzeum Jávorka Sándor termében tekinthető meg, majd országos körútra indul és minden nemzetipark-igazgatóságon néhány hetet tölt el, hogy minél több sün- és természetbarát megtekinthesse a megdöbbentően sokféle, rendkívül ötletes alkotást.

voli

„Vadonlessetek „mobillal!

2014-10-06

Mobiltelefonon is működik a Vadonleső!

A Vadonleső fajok megfigyelési adatait mobiltelefonon is lehet, rögzíteni, sőt…!

Ez a mobilalkalmazás, a jelenleg legelterjedtebb okos-telefonos operációs rendszer, az Android alatt működik és lehetővé teszi, hogy egy vadonlesős faj megpillantásakor azonnal bejelenthető legyen az adat. Ráadásul sokkal gyorsabb az adatlap kitöltése, hiszen a rendszer automatikusan kitölti a koordinátákat és az időpontot, valamint előre betáplálhatóak a saját személyes adataink is. Ha nincs térerő a telefonon az adatokat eltárolja a rendszer és a térerő megjelenésével automatikusan elküldi azokat.
Az alkalmazás az androidos telefonokon elérhető a Google Playről vagy a letöltéséhez látogassatok el az alkalmazás oldalára:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.attux.vadonleso

Szóval jártatokban, keltetekben „Vadonlessetek „mobillal!

Bakó Botond

FONTOS

2012-09-28

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy amikor kitöltitek az adatlapot, a személyes adataitoknál egy élő e-mail címet adjatok meg! Ugyanis minden egyes adat minőségellenőrzésen, úgynevezett validálási folyamatosan megy keresztül és csak azután kerül bele egy nagyobb adatbázisba. Az ellenőrzés során, ha az e-mail cím nem használható, az adat is használhatatlan lesz és idővel törlésre kerül. Az e-mail címre csupán azért van szükségünk, hogy amennyiben az adat ellenőrzése kapcsán probléma merülne fel el tudjuk érni a bejelentőt egy-egy tisztázó kérdés erejéig, tehát nem küldünk hírlevelet és nem adjuk át az adataitokat másnak. pl.: a semmi@sem.hu már ránézésre sem egy élő e-mail cím, sajnos ellenőrzés után sem bizonyult annak.
Kérem, aki nem adott meg létező e-mail címet, de szeretne, küldje el a pont sorszámát a Vadonleso@vm.gov.hu központi e-mail címre és megpróbáljuk először kijavítani a személyes adatait, nem szükséges újra betölteni az adatot. Köszönjük szépen előre is!

Bata Kinga

Regisztrációval gyorsabb

2012-09-28

Már működik a Vadonlesőn a regisztráció, ami megkönnyíti az adatbetöltést, hiszen a személyes adataitokat csak egyszer kell kitölteni és később automatikusan kitölti a rendszer. Továbbá a regisztrált felhasználó fotókat is feltölthet.
Később majd elérhető lesz számotokra  a saját profil oldalatok, ahol könnyebben megnézhetitek az eddigi bejelentéseiteket.
Regisztráljatok bátran!

Bata Kinga

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

2011-11-16

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd meg Te is velünk a fényképeidet, videóidat, meséld el mindenkinek az élményeidet!
https://www.facebook.com/groups/vadonleso/

Bata Kinga

VADONLESŐ FAJLISTA
keleti sün
közönséges mókus
közönséges ürge
közönséges vakond
foltos szalamandra
zöld levelibéka
mocsári teknős
imádkozó sáska
nagy szarvasbogár
csíkos medvelepke
farkasalmalepke
fehér tündérrózsa
hóvirág
leánykökörcsin
szúrós csodabogyó
tavaszi hérics