vadonleső

Önkéntesekkel a természetért

2018 - Földikutya

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 

Az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztály által működtetett Vadonleső Program és a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság 

2018. AZ ÉV EMLŐSE: a földikutya

alkalmából

„Földikutya karikatúrások”
címmel karikatúra

pályázatot hirdet.

Rengeteg különleges és izgalmas tulajdonságát lehet felsorolni a hazai földikutyáknak. Egész életüket a föld alatti csőlabirintusukban élik le, melyet saját maguk, foggal, karommal készítenek el, sőt még sokszor ki is tapasztják a járatuk falát. Látásukat nem használják. Ennek két nyomós oka is van: egyrészt a vak sötét miatt a föld alatt úgysem látnának semmit, másrészt mert nincs szemük. Kommunikációjuk ennek megfelelően a hangokon és rezgéseken alapul. Nagyobb távolságokra morze jelekkel üzennek egymásnak: fejükkel a járat plafonját ütögetve adják ki a jeleket. Közelről a kiadott hangok és tapintási ingerek segíthetik az eszmecserét, bár erre viszonylag kevés szükségük van, hiszen az egész évben magányosan élő felnőtt egyedek csak évente egy rövid párzási időszakban viselik el egymás jelenlétét. Érzékelik viszont a mágneses mező irányát is, így nem kell iránytűt használniuk például egy föld alatti tájfutó versenyen. Sorolhatnánk még táplálkozásuk, légzési rendszerük, evolúciójuk, vagy épp természetvédelmi helyzetük érdekességeit… egy biztos: nem a klasszikus, nagy szemekkel, jópofa fülekkel, kecses szájívvel könnyen aranyosra rajzolható testfelépítésükről híresek.

Ezért gondoltuk, hogy most mindenki fantáziáját szabadon engedve, a belső értékeket és érdekességeket is megjeleníthető módon karikatúra rajzolásra bíztatunk benneteket, kedves Pályázók. Ceruzára fel!

Pályázati feltételek:

„Földikutya karikatúrások”

Gyermek (18 éves korig) és felnőtt kategóriák.
Bármilyen színes, vagy egyszínű technikával, kollázs technikával, esetleg számítógéppel készült egyedi mű.
Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt, mely lehet sorozat is.
Postai úton, vagy jó minőségben, elektronikusan (min. 600 dpi, A4, vagy A3 1:1 méret, minden esetben színes beállítású, 8 bit színmélységű beolvasás, TIF formátum) a lakhely szerinti nemzetipark-igazgatósághoz benyújtva.

 

Pályázati jelentkezés:

A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2018. szeptember 30.

Az alkotásokat pályázatonként értékeljük és jutalmazzuk.

 

GYERMEK KATEGÓRIÁBAN

A pályaműveket a lakóhely szerint érintett nemzetipark-igazgatósághoz kérjük beküldeni. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „Földikutya karikatúrások – gyermek kategória”. Az igazgatóságok címei elérhetőek a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon is.

A pályaművekhez kérjük csatolni:

a mű címe,
a szerző neve,
kor/osztály,
település,
felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
pályázó postacíme, telefonszáma, email címe.
Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2018 októberében kerül sor a területileg érintett nemzetipark-igazgatóságon.

FELNŐTT KATEGÓRIÁBAN

A pályaműveket a Földművelésügyi Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztályra (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11., vadonleso@fm.gov.hu) kérjük beküldeni. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írják rá a pályázat címét: „Földikutya karikatúrások – felnőtt kategória”.

A pályaművekhez kérjük csatolni:
* a mű címe,
* a szerző neve,
* település,
* a pályázó elérhetősége (e-mil cím megadása kötelező, postacím, telefonszám).

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2018 novemberében kerül sor a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Földikutya gálán”

Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.

A legjobb alkotások beküldői meghívást kapnak 2018 novemberében a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Földikutya gálára”. A díjazott alkotásokat megjelentetjük a www.vadonleso.hu  és a www.termeszetvedelem.hu weboldalon is.

A pályázattal kapcsolatban részletes információk megtalálhatók a területileg érintett nemzetipark-igazgatóság saját honlapján, valamint a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvedelem.hu honlapján.

A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a pályázó, vagy törvényes képviselője beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez.
A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!

 


 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


Az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztály által működtetett Vadonleső Program és a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság

„Virágtündérek és bogyómanók”
címmel rajzpályázatot hirdet

 

Ismered a Vadonleső növényfajait? El tudod képzelni, milyen tündérré vagy manóvá változnának egy bűvös éjjelen? A kornistárnics imádja a társaságot, mélykék ruhájában ott sürög a legszebb lápréteken. A turbánliliom viszont sokkal visszahúzódóbb, szépségét árnyas erdők mélyén rejtegeti. És a hóvirág meg a leánykökörcsin? Csak nem sellő a tündérrózsa? Mit tud a csodabogyó és a sárga ruhás tavaszi hérics? Ők heten a szivárvány csodaszép színeibe öltözött növényeink.

Mozgasd meg a fantáziád! Ragadj ceruzát, ecsetet és mutasd meg nekünk, milyenek lehetnek a virágtündérek és a bogyómanók!

Íme, növényfajaink, amelyek közül válogathatsz: kikeleti hóvirág, tavaszi hérics, leánykökörcsin, fehér tündérrózsa, szúrós csodabogyó, turbánliliom, kornistárnics.

Pályázati feltételek:
* Korosztály:
o általános iskola alsó évfolyam.
o általános iskola felső évfolyam.
* Bármilyen színes, vagy egyszínű technikával, kollázs technikával, esetleg számítógéppel készült egyedi mű.
* Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt, mely lehet sorozat is.
* Postai úton, vagy jó minőségben, elektronikusan (min. 600 dpi, A4, vagy A3 1:1 méret, minden esetben színes beállítású, 8 bit színmélységű beolvasás, TIF formátum) a lakhely szerinti nemzetipark-igazgatósághoz benyújtva.

Pályázati jelentkezés:
A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2018. szeptember 21.
Az alkotásokat korosztályonként értékeljük és jutalmazzuk.

A pályaműveket a Földművelésügyi Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztályra (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11., vadonleso@fm.gov.hu) kérjük beküldeni. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „Virágtündérek és bogyómanók”.

A pályaművekhez kérjük csatolni:
* a mű címe,
* a szerző neve,
* kor/osztály,
* település,
* felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
* pályázó postacíme, telefonszáma, email címe.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2018 novemberében kerül sor a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Földikutya gálán”.

Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.

A legjobb alkotások beküldői meghívást kapnak 2018 novemberében a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Földikutya gálára”. A díjazott alkotásokat megjelentetjük a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvedelem.hu weboldalon is.

A pályázattal kapcsolatban részletes információk megtalálhatók a nemzetipark-igazgatóságok honlapján, valamint a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvedelem.hu honlapján.

A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a pályázó, vagy törvényes képviselője beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez.
A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!

 

 

 

 

Vadonleső rendezvények 2018.


A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett VADONLESŐ program, a támogató szakmai szervezetekkel együtt, 2018-ban ötödik alkalommal hirdeti meg az Év Emlőse országos rendezvénysorozatot, melynek során ebben az évben is számos helyen jelenünk meg.


2018-ban az Év Emlőse: a földikutya!
A Vadonleső program saját rendezvényei:

* március 29. „Vakrandi”, avagy „Az Év emlőse: a földikutya” családi nyitórendezvény a Magyar Természettudományi Múzeumban
* június  Kárpát-medencei bennszülött fajok napja, Baja
* november 16-17.    Földikutya Gála a Magyar Természettudományi Múzeumban

Ahol még találkozhatsz a Vadonleső Program standjaival:

* április 14.    „Csillagséták nemzeti parkjainkban: Föld alatt és föld felett”, Baja – Bajai
 Földikutya Rezervátum
* április 22.    Föld Napja, Budapest - Pál-völgyi-kőfejtő
* április 25. " Egy csésze tea, egy csipetnyi természettudomány: Fogas vakony vagy vak
       murmutér?” Budapest - Magyar Természettudományi Múzeum
* április 28.    „Gerecse 50 Túra”, Tatabánya   
* május 12.    Madarak Fák Napja, Budapest - Jókai kert
* május 12.    Dolina túra és Földikutya Piknik, Albertirsa
* május 22.  A biológiai sokféleség napja, Szeged - Szegedi vadaspark
* május 25-27. Magyar Nemzeti Parkok Hete, Sopron
* június 16-17. Gyereksziget, Budapest - Hajógyári sziget
* június 23.    Múzeumok éjszakája,    Budapest - Magyar Természettudományi Múzeum
* július 21-29. „Művészetek Zöldje udvar”, Művészetek völgye Fesztivál, Kapolcs - Faluház
Az elmúlt évekhez hasonlóan érdekes természetismereti játékokkal, gyerek- és felnőtt pályázatokkal, előadásokkal készülünk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!